Menu

https://www.metalacproleter.co.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/recepti.banerHomeKiflicegk-is-225.jpglink
https://www.metalacproleter.co.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/recepti.banerHomeMakPuzicigk-is-225.jpglink
« »

Kajmak kiflice sa suncokretom

Potrebno je:

- 100g oljuštenog
semena suncokreta
- 500g brašna + oko 100g
- 40g svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 ravna kašičica soli
- 200ml kisele pavlake
- 1 jaje
- 150ml mleka
- 150ml vode
i još:
- 100-150g mladog kajmaka
- oko 100g putera
- 1 žumance + malo mleka
- semenke suncokreta
- so

Način pripreme:

U činiju za mešanje stavite samlevene semenke suncokreta, brašno i so pa sve dobro promešajte. U šoljicu stavite kvasac, kašičicu šećera i malo toplog mleka (od onih 150 ml). Kada kvasac krane da radi dodati u brašno zajedno sa jednim jajetom, mlekom, vodom i kiselom pavlakom. Sve dobro promešati i dodati malo po malo brašna dok se ne dobije fino, srednje mekano testo. Testo prekriti krpom i ostaviti da naraste, a onda ga premesiti, podeliti na 4 dela i svaki deo tanjiti u veliki krug, iseći na 16 delova i svaki trouglić premazati celom dužinom tankim slojem mladog kajmaka, motati kiflice i ređati u pleh. Pre stavljanja u rernu kiflice premazati mešavinom žumanca i mleka, posuti semenkama suncokreta i sa malo soli, a onda na svaku kiflicu staviti vrlo malu kockicu putera i staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni na nekih 25-30 minuta tj. dok fino ne porumene.

brasno pavlaka suncokret

Pužići sa makom

Potrebno je:

za testo:
- 100g maslaca
(sobne temperature)
- 1 jaje
- 2 kašike šećera
- 30g svežeg kvasca
- 300ml toplog mleka
- brašna po potrebi (oko 650-700g)
za fil:
250g mlevenog maka
100g šećera
125ml mleka
korica jednog limuna

Način pripreme:

Priprema fila: Mleveni mak, šećer, koricu limuna i mleko staviti u šerpicu pa kuvati fil par minuta, a onda ostaviti da se ohladi. (fil treba da bude prilično gust kada se ohladi i mak upije mleko). Priprema testa: U činiju za mešanje staviti maslac, jaje, šećer, kvasac i mleko pa sve dobro promešati, a onda dodati malo po malo brašna dok se ne dobije testo koje se ne lepi za ruke (treba da bude malo mekše) a to je oko 650g. Prekriti testo providnom folijom i ostaviti da se udvostruči, premesiti i opet ostaviti da naraste. Testo podeliti na dva dela, svaki rastanjiti na veličinu 30x40 cm, premazati filom, umotati, iseći na „kriške” debljine 2-3cm i ređati u pleh na papir za pečenje. Ostaviti pecivo oko pola sata da naraste, a onda peći u rerni predhodno zagrejanoj na 220 stepeni oko 15 minuta.

mak maslac

 excellentseal

logo

Metalac Proleter a.d.,
ul. Rudničke Vojske br.18,
32300 Gornji Milanovac,
Srbija

 

Log In or Register