Menu

https://www.metalacproleter.co.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/recepti.banerHlebgk-is-225.jpglink
https://www.metalacproleter.co.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/recepti.banerPralinegk-is-225.jpglink
« »

Domaći hleb sa maslinama

Potrebno je:

- oko 500g mekog, belog brašna
- 100g ovsenih pahuljica
- 50 ml maslinovog ulja
- 50g zelenih maslina bez koščica
- 50g crnih maslina bez koščica
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 ravna kašičica soli
- oko 350ml tople vode
+ još brašna po potrebi

Način pripreme:

U činiju za mešanje staviti brašno, ovsene pahuljice, kvasac, šećer, so i sve dobro promešati, a onda dodati oko 350ml tople vode i zamesiti testo. Testo treba da bude poprilično mekano, onako da ga viljuškom možete "mesiti". Prekriti ga kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste, a onda dodati crne i zelene masline seckane na tanke kružiće, beli luk (zgnječen) i maslinovo ulje pa sve dobro sjediniti i dodati malo po malo brašna dok se ne dobije srednje tvrdo testo. Pleh nauljiti maslinovim uljem, staviti hleb i opet ostaviti da naraste, a onda ga pei na 200 stepeni nekih 40-ak minuta tj. dok fino ne porumeni.

Brasno Ovsene pahuljice

Čokoladne praline

Potrebno je (za 1 kalup pralina):

- 100g crne čokolade

Za punjenje:

- 70g bele čokolade
- 50ml slatke pavlake
- 20g mlevenih lešnika
- par kapi ekstrakta lešnika

 

Način pripreme:

70g crne čokolade staviti u šoljicu i otopiti u mikrotalasnoj (ili na pari). Zatim je dobro promešati i staviti u friz na 10 minuta a onda opet otopiti, promešati i četkicom namazati kalup za praline, kalup staviti u friz na 5 minuta pa opet premazati novim slojem i opet staviti u friz na par minuta. A pre svega toga u vatrostalnu posudu staviti belu čokoladu, pavlaku i ekstrakt lešnika pa na laganoj vatri zagrejati skoro do vrenja, pred kraj često mešati. Dodati zatim i mlevene lešnike, sve dobro promešati da se što pre ohladi, i staviti u frižider da se skroz ohladi. S vremena na vreme promešati. U kalupe za praline sipati po kašičicu fila pazeći da ima mesta za gornji sloj čokolade, opet malo staviti u friz da se stegne a onda otopiti kao prvi put ostatak crne čokolade i preliti preko svake praline da je "zatvori". Kalup staviti u frižider na par sati a može i preko noći. Lagano praline izvaditi iz kalupa i servirati.

Cokolada Lesnik

 excellentseal

logo

Metalac Proleter a.d.,
ul. Rudničke Vojske br.18,
32300 Gornji Milanovac,
Srbija

 

Log In or Register