Uskršnja pogača
Potrebno je (za okrugli kalup
prečnika 26cm):
za testo:
- 20g svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 250ml toplog mleka
- 125g domaćeg kajmaka
- 1 ravna kašičica soli
- oko 500g mekog, belog, brašna
i još:
- oko 50g maslaca
- malo susama
- žumance
Način pripreme:
U šoljicu staviti kvasac, šećer i oko 50ml toplog mleka (od onih 250 ml) i ostaviti da krene da "radi". U činiju za mešanje staviti omekšali kajmak i toplo mleko pa sve dobro promešati, dodati so, nadošli kvasac i opet sve promešati a onda malo po malo dodati brašno i viljuškom sve mešati. Pred kraj rukama umesiti fino, mekano testo, staviti ga u činiju namazanu uljem, prekriti krpom i ostaviti da naraste (oko sat vremena). Testo onda podeliti na 4 dela, svaki deo rastanjiti na veličinu posude u kojoj će se peći i sad: posudu blago nauljiti i staviti prvu "koru", premaziti je maslacem, staviti drugu, premazati maslacem i tako sve četiri. Onda zaseći unakrsno na 16-tine (ali ne do ivice testa ve 5 cm manje) pa uzimati deo po deo testa i nežno umotavati. Ostaviti pogaču da naraste a onda je premazati žumancetom, posuti susamom pa staviti u rernu na 200 stepeni, nekih 20-25 minuta tj. dok fino ne porumeni. Izvaditi je iz pleha i servirati.
![]() |
![]() |
Uskršnja pletenica
Potrebno je (za jednu pletenicu):
- za testo:
- 65g maslaca
- 65g mleka
- 100g šećera
- 2 jaja
- 435g brašna
- 10g suvog kvasca
- 50g tople vode
- kora jednog limuna
za dekoraciju:
- 1 žumance
- listići badema
Način pripreme:
U činiju za mućenje staviti mleko, vodu, kvasac i malo šećera (od onih 100g), promešati i ostaviti par minuta da se kvasac aktivira a onda dodati jaja, maslac, koru limuna, šećer i sve dobro promešati pa malo po malo dodati i brašno sve energično mešajući viljuškom (pošto je testo poprilično lepljivo) par minuta. Prekriti posudu providnom folijom i ostaviti da narasta oko 1,5-2 sata a onda testo podeliti na 3 dela, svaki rastanjiti u duži valjak, uplesti pletenicu, staviti na pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti oko 30-40 minuta da naraste. Premazati pletenicu žumancetom, posuti seckanim bademom i staviti da se peče na 180 stepeni oko 40 minuta tj. dok fino ne porumeni. Izvaditi pletenicu iz rerne, sačekati da se ohladi pa servirati.
![]() |
![]() |
![]() |